Örgryte SK vinnare av Svenska Cupen 2015!

Traditionsenligt deltog Örgryte i lagtävlingen Svenska Cupen som spelas i Linköping. Årets upplaga spelades helgen 4-6 september och från klubben deltog två lag, totalt 9 spelare. Tävlingen fungerar som en god inledning på säsongen tack vare tävlingens upplägg och format.

Svenska Cupen spelas i lag om fyra spelare, lite kortare tidskontroller och tuffa handikappregler. Tidskontrollerna och handikappsystemet gör att fler lag har chanser att slåss om bra slutplaceringar. Rond 1-3 spelades med tidskontrollen 30m + 30s och rond 4-7 med tidskontrollen 60m + 30s. Handikappsystemet innebär att varje 100-tal ratingpoäng (upp till maximalt 300 eller mer) i skillnad ger 0.5p i ”förgåva” till det lägre rankade laget. T.ex. om ratingskillnaden är maximala 300 poäng behöver det lägre rankade laget endast ta en partipoäng för seger medan det högre rankade laget behöver vinna med 4-0.

Efter bra spel lyckades Örgrytes förstalag vinna tävlingen, före fjolårets vinnare SK Team Viking och andra starka lag! Andralaget kämpade på bra men fick aldrig riktigt upp ångan. Här följer en tävlingsrapport med bilder och kommenterade partier.

Lag 1

I lag 1 spelade Mikael Arnelind, Rahul Kumar, Patrick Fransson och Robert Anderzén (undertecknad). Lagets medelrating var 2162, i linje med tävlingens snitt. I första ronden väntade juniorlaget Täby SK. Patrick och Robert vann på bord tre och fyra medan Mikael och Rahul spelade remi på bord ett och två, vilket innebar att matchen slutade oavgjort (med handikappreglerna). I rond två ställdes vi mot Ervalla SS, med veteranen Jan-Olov Lind på förstabordet, och vann med 2½-1½.

I rond 3 mötte vi Eksjö SK, med IM Axel Ornstein och FM Nedeljko Malesevic på bord ett respektive två. En andra matchseger säkrades med överlägsna 3½-½, genom remi på bord ett och vinster på de tre resterande borden. Mikaels remi var en intressant affär i Nimzoindiskt (klicka på ett drag för att få upp ett flyttbart schackbräde som det går att klicka igenom dragen på):

Det kritiska läget i Rahuls vinst mot Nedeljko Malesevic:

I fjärde ronden ställdes vi mot förra årets vinnare SK Team Viking. Team Viking var med sina 2453 i medelrating klart högre rankade och det var inget tvivel om att det skulle bli en tuff match. Mikael och Rahul visade vägen på bord ett och två genom att vinna sina partier mot Jonathan Westerberg och Victor Nithander. Patrick och jag fick ge oss efter lång kamp och med handikappet inräknat blev slutsiffrorna 3-1 till Örgryte! Rahul tog en viktig poäng mot Nithander på bord två:

Efter segern mot Team Viking så hade vi en fördelaktig turneringsställning. Vi hade mött och slagit favoriten Team Viking, tagit sju matchpoäng och låg på ensam andraplats. Endast ledande SS Manhem hade fler matchpoäng med sina maximala åtta.

Nästa rond innebar Göteborgsderby när vi ställdes mot just Manhem. Det såg inledningsvis bra ut i matchen, men sedan började det gå utför. Mikael förlorade på första bordet från en klart bättre ställning medan Patrick och jag hamnade under press. Rahul hade samtidigt spelat upp ett nära på vunnet tornslutspel på bord två. Jag kom så småningom i kraftig tidsnöd men höll alltjämt i ställningen och efter komplikationer mynnade det ut i ett lika slutspel:

Rahul vann sitt tornslutspel:

Patrick kämpade länge men fick till slut ge upp när motståndaren lyckades bryta igenom. Matchen slutade således 2-2 och Örgryte spelade sin andra oavgjord match. I sjätte ronden mötte vi Stockholms SS, ett ungt lag med flera juniorer. Mikael vann säkert på första bordet medan Rahul och Patrick fick vika sig. Jag lyckades vinna på tid efter ett stort misstag från motståndaren som tillät ett offer som vann bonde och som vit inte kunde acceptera. Det betydde ännu en oavgjord match för Örgryte.

Flera lag i toppen hade nu alla chanser på förstaplatsen. Översta delen av tabellen såg efter rond sex ut så här:

Placering Lag Matchpoäng Partipoäng
1 SS Manhem 11 15.5
2 Örgryte SK I 9 15
3 SK Team Viking 9 14
4 Stockholms SS 9 14

Som kan ses ovan var allt långt ifrån klart inför sista ronden. Manhem ledde med 11mp medan tre lag, inklusive Örgryte, delade andra- till fjärdeplatsen på 9mp. I rond sju mötte Manhem Team Viking, Örgryte mötte Linköpings ASS I och Stockholms SS mötte SK Rockaden Umeå II. Manhem ledde, både på matchpoäng och partipoäng, men hade kanske samtidigt den svåraste motståndaren av alla i Team Viking. Vår match mot Linköping spelades under lika förutsättningar samtidigt som vi hade en liten ledning över Team Viking och Stockholms SS sett på partipoäng, så det kändes som vi hade rella chanser inför sista ronden.

Strax över en timma in i matchen hade jag fått dålig tid i en skarp Najdorf. Samtidigt hade Patrick funnit en stark idé i sitt parti som ledde till en väldigt positionellt fördelaktig ställning där motståndaren hade dragit på sig svagheter men inte hade någon kompensation i gengäld. Rahul spelade intressant schack och fick upp en dynamisk ställning med chanser för båda sidor. Mikaels parti blev tidigt förenklat och gick mot ett ganska lika slutspel.

I den parallella matchen Manhem – Viking såg det länge ut som Manhem skulle vinna. Mats Welin hade vunnen ställning mot Jonathan Westerberg, Jonas Bengtsson en lika ställning mot Victor Nithander, Harald Berggren Torell stod sämre mot Rauan Sagit och Gabriel Svorono ledde med bonde mot Anders Pettersson. Manhem behövde endast ta en partipoäng för att säkra turneringssegern.

Min motståndaren började nu tänka ner sig rejält i den ganska lika men dynamiska ställningen som uppstod. Patricks motståndare tänkte för länge i en förlorad ställning och tiden gick ut. Inte långt därefter vann Rahul pjäs och sitt parti efter en bortsättning från sin motståndare medan jag gick fel direkt i stark tidspress och fick ge upp. Endast Mikaels parti var kvar vid detta laget:

Vid detta laget hade matchen Manhem – Team Viking vänt. Viking visade sin rutin och när alla partier var spelade hade de vunnit med 4-0 (3-1 med handikappet)! I och med det gick vi om Manhem samtidigt som vi behöll vår ledning över Team Viking med 0.5 partipoäng. Stockholms SS kunde aldrig hota oss då de redan tidigt förlorade ett parti i sin match mot Rockaden Umeå II och därför bara kunde ta maximalt 3 partipoäng (vilket de också gjorde). Örgryte blev därmed vinnare av Svenska Cupen 2015!

 

prisutdelning-sv-cup-2015

Förstalaget under prisutdelningen: fr.v. Robert Anderzén, Mikael Arnelind, Rahul Kumar och Patrick Fransson

Lag 2

I lag 2 spelade Klemens Ng, Leonardo Aira, Love Troberg Eskola, Gustav Törngren och Agnes Ng. Det började tungt med två raka 0-4 förluster mot Västerviks ASK och starka Kungstornet. I rond tre stod SS Allians, Skänninge för motståndet. SS Allians spelade ambitiöst och aggressivt men när röken väl hade lagt sig efter tålmodigt och bra försvarsspel från Örgrytes sida slutade matchen 2½-1½ till Örgryte, efter vinster av Klemens och Agnes och remi av Leonardo. I rond fyra fortsatte framgångarna med vinst mot starka Gnarps SK. Klemens och Leonardo remiserade på bord ett och två mot klart högre rankat motstånd medan Love vann mot Thommy Sundin på bord tre. En vinst som gav Love skrällpriset för ronden:

I rond fem väntade Eksjö SK, som förstalaget tidigare slagit i rond tre. Eksjö visade sig tyvärr vara för svåra. I rond sex och sju upprepades historien; i båda matcherna hade andralaget sina chanser men lyckades aldrig riktigt få till något och fick till slut nöja sig med en 26e plats.

 

Gruppbild Örgryte SK

Örgryte SK: fr.v. Patrick Fransson, Rahul Kumar, Leonardo Aira, Gustav Törngren, Mikael Arnelind, Love Troberg Eskola och Robert Anderzén (Klemens och Agnes Ng som spelade i andralaget åkte hem tidigare)

4 Kommentarer
  1. Robert Anderzén
    Robert Anderzén says:

    Tack Micke, Johan och Rahul! Det var en trevlig turnering att skriva ett reportage om 😉 Och det skadade inte att vi hade många trevliga partier med 🙂

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *